top of page

7 - 14 ani

1.Toate actele juridice pentru şi în numele minorului pînă la           împlinirea vîrstei de 14 ani pot fi încheiate doar de părinţi,         adoptatori sau tutore, în condiţiile prevăzute de lege.

    (art. 22, CC)

 . Minorul în vîrstă de la 7 la 14 ani este în drept să încheie de       sine stătător:

    a) acte juridice curente de mică valoare care se execută la         momentul încheierii lor;

    b) acte juridice de obţinere gratuită a unor beneficii care nu       necesită autentificare notarială sau înregistrarea de stat a         drepturilor apărute în temeiul lor;

    c) acte de conservare.

2.la 10 ani: copilul are dreptul să-şi exprime opinia la                 soluţionarea în familie a problemelor care îi ating interesele şi

    să fie audiat în cursul dezbaterilor judiciare sau administrative.

    De opinia copilului care a atins vîrsta de 10 ani se va ţine cont     în mod obligatoriu dacă aceasta nu contravine intereselor lui         (art. 54 CF)

 . Ex: la divorț- cu care părinte dorește să locuiască,

 . la schimbarea numelui

3.statul garantează copilului, capabil să-şi formuleze opiniile,         dreptul de a-şi exprima liber aceste opinii asupra oricărei           probleme care îl priveşte. De opinia copilului care a atins vîrsta     de 10 ani se va ţine cont, în mod obligatoriu, dacă aceasta nu       contravine intereselor lui.

 . în acest scop copilului i se dă posibilitatea de a fi audiat în          cursul dezbaterilor judiciare sau administrative care-l privesc,      fie direct, fie prinr-un reprezentant sau organ corespunzător,      în conformitate cu legislaţia.(art. 8 L pr drepturile copilului)

4. Membri ai asociaţiilor obşteşti de copii pot fi persoanele             care au atins vîrsta de 10 ani (art. 12 (5), L cu privire la           asociaţiile obşteşti*)

5. Răspunderea penală în majoritatea cazurilor e

      după 18 ani, dar în cazurile grave și foarte grave pedeapsa         poate fi aplicată

de la 14 ani:

- violul (art 171 CP)

-acţiuni violente cu caracter sexual

(homosexualitatea sau satisfacerea poftei sexuale în forme perverse, săvîrşite prin constrîngere fizică sau psihică a persoanei ori profitînd de imposibilitatea acesteia de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa)(art 172 CP)

-acţiuni perverse

(săvîrşirea de acţiuni perverse faţă de o persoană despre care se ştia cu certitudine că nu a atins vîrsta de 16 ani) (art 175 CP)

omorul intenţionat(145 CP)

- pruncuciderea (147 CP)

- vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii (art 151 CP)

-vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii (art 151 (2) CP)

- șantajul (art 189 (2,3,4) CP)

- circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor fără scop de înstrăinare (art 217 (4) b CP)

 

6. copiilor care au săvîrsit pentru prima oară o infracțiune ușoară       sau mai puțin gravă (în diferite situații pînă la 14-18 ani), le       pot fi aplicate următoarele măsuri de constrîngere cu               caracter educativ (art.104 CP):

      a) avertismentul;

      b) încredinţarea minorului pentru supraveghere părinţilor,             persoanelor care îi înlocuiesc sau organelor specializate de           stat;

      c) obligarea minorului să repare daunele cauzate. La aplicarea       acestei măsuri se ia în considerare starea materială a               minorului;

      d) obligarea minorului de a urma un curs de tratament medical       de reabilitare psihologică;

      e) internarea minorului, de către instanţa de judecată, într-o       instituţie specială de învăţămînt şi de reeducare sau într-o         instituţie curativă şi de reeducare

 

 

 

 

 

ultima verificare 30 mai 2016

bottom of page