top of page

14 -18 ani

1. Minorul care a împlinit vîrsta de 14 ani încheie acte juridice cu încuviinţarea părinţilor, adoptatorilor sau a curatorului, iar în cazurile prevăzute de lege, şi cu încuviinţarea autorităţii tutelare 

(art. 21 CC)

  . Minorul care a împlinit vîrsta de 14 ani are dreptul fără consimţămîntul părinţilor, adoptatorilor sau al curatorului:

a) să dispună de salariu, bursă sau de alte venituri rezultate din activităţi proprii;

b) să exercite dreptul de autor asupra unei lucrări ştiinţifice, literare sau de artă, asupra unei invenţii sau unui alt rezultat al activităţii intelectuale apărate de lege;

c) să facă depuneri în instituţiile financiare şi să dispună de aceste depuneri în conformitate cu legea;

d) să încheie actele juridice prevăzute la art.22 alin.(2).

 . Din motive întemeiate minorul poate fi limitat de instanţa de judecată, la cererea părinţilor, adoptatorilor sau a curatorului ori a autorităţii tutelare, în drepturile prevăzute la alin.(2) lit.a) şi b)

 . Minorul care a împlinit vîrsta de 16 ani poate deveni membru de cooperativă.

2. Consimţămîntul pentru prestaţii medicale se dă personal după 16 ani (art 23 L ocrotirii sănătății)

 . avortul, după 16 ani, se efectuiază fără consimțămîntul reprezentantului legal

3. Persoana fizică dobîndeşte capacitate de muncă la împlinirea vîrstei de 16 ani.

 . Persoana fizică poate încheia un contract individual de muncă şi la împlinirea vîrstei de 15 ani, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali, dacă, în consecinţă, nu îi vor fi periclitate sănătatea, dezvoltarea, instruirea şi pregătirea profesională.

4.         de la 16 la 18 ani:  

minorul dobîndeşte prin căsătorie capacitate deplină de exerciţiu. Desfacerea căsătoriei nu afectează capacitatea deplină de exerciţiu a minorului. În cazul declarării nulităţii căsătoriei, instanţa de judecată îl poate lipsi pe soţul minor de capacitatea deplină de exerciţiu din momentul stabilit de ea (art 20 CC) 

 .minorul care a atins vîrsta de 16 ani poate fi recunoscut ca avînd capacitate de exerciţiu deplină dacă lucrează în baza unui contract de muncă sau, cu acordul părinţilor, adoptatorilor sau curatorului, practică activitate de întreprinzător. Atribuirea capacităţii depline de exerciţiu unui minor (emancipare) se efectuează prin hotărîre a autorităţii tutelare, cu acordul ambilor părinţi, adoptatorilor sau curatorului, iar în lipsa unui astfel de acord, prin hotărîre judecătorească (art 20 CC)

5. Răspunderea contravențională în majoritatea cazurilor e

      după 18 ani, dar e posibil  și

după 16 ani:

Încălcarea regulilor de circulaţie de către pietoni şi alţi participanţi la circulaţia rutieră (art 245 CCo)

(Ignorarea de către pietoni a semnalelor de dirijare a traficului rutier, traversarea părţii carosabile a drumului sau deplasarea pe ea în locuri neindicate, nerespectarea indicatoarelor rutiere de prioritate, a indicatoarelor de interdicţie şi de sens obligatoriu, a regulilor de deplasare pe drumuri a motocicliştilor, bicicliştilor, vizitiilor şi a altor persoane care se folosesc de drum)

- Desfăşurarea ilegală a activităţii de întreprinzător (art 263 CCo)

- Încălcarea legislaţiei cu privire la jocurile de noroc (art. 277prim CCo)

6. Răspunderea penală în majoritatea cazurilor e după 18 ani, dar în cazurile grave și foarte grave pedeapsa poate fi aplicată 

de la 16 ani:

- eutanazia (art 148 CP)

- lipsirea de viață din imprudență (art 149 CP)

- determinarea la sineucidere (art 150 CP)

- vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii (art 151 (1) CP)

-provocarea ilegală a avortului (art 159 CP)

- activitatea mercenarilor (Participarea mercenarului într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orînduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului) (art 141 (2) CP) 

- incestul (art 201 CP)

- pornografia infantilă (producerea, distribuirea, difuzarea, importarea, exportarea, oferirea, vinderea, schimbarea, folosirea sau deţinerea de imagini sau alte reprezentări ale unui sau mai mulţi copii implicaţi în activităţi sexuale explicite, reale sau simulate, ori de imagini sau alte reprezentări ale organelor sexuale ale unui copil, reprezentate de manieră lascivă sau obscenă, inclusiv în formă electronică) (art 208prim CP)

- Distrugerea sau deteriorarea intenţionată a monumentelor de istorie şi cultură (art 221 CP)

 

ultima verificare 30 mai 2016

bottom of page